STORE KLASSIKERE, SJÆLDNE FILMPERLER, SPÆNDENDE EVENTS

CINEMATEKET I BIFFEN er stedet, hvor du hver tirsdag og andre udvalgte dage kan opleve filmhistoriens vigtigste værker og nye filmperler. Her kan du se klassikere, kultfilm, stumfilm, mv., som er med til at holde filmhistorien i live, og som ellers ikke finder vej til de danske biografer. Cinemateket er filmhistoriens bibliotek, og gennem Biffen bliver det tilgængeligt for nordjyderne. 

Filmene udvælges af Cinemateket og Biffen i fællesskab og vises i Biffen i det historiske Nordkraft - den perfekte ramme for en aften i filmhistoriens navn. Ofte suppleres filmene med introduktion, mad eller musik, der løfter oplevelsen.

Her på siden, kan du se det aktuelle program. OBS! Filmene er uden danske undertekster, medmindre andet er anført. 

Entré 100 kr. Forhøjet entré ved events og helaftensfilm. 

Maj

VESTENS HÅRDE HALSE

Tirsdag 28. maj kl. 18:15

Biffen byder på en rom inden filmen
Leones storfilm fokuserer på fire personer og deres indbyrdes kamp om rigdom og kontrol med den lille prærieby Sweetwater, som skal levere vand til en ny jernbane. Harmonica (Charles Bronson) er dog også drevet af et andet motiv.


'Vestens hårde halse' ('Once Upon a Time in the West') er fuld af ikoniske øjeblikke – bl.a. den 14 minutter lange, ekstremt dvælende optakt på togstationen, Claudia Cardinales ankomst til præriebyen, drengen, der kommer løbende ud på trappen og ser, at hele hans familie er mejet ned. Leones intense ultra-nærbilleder, hysteriske vinkler og mytiske totalbilleder akkompagneres af Morricones soundtrack. Alt – historie, visuel stil og musik – går op i en højere enhed, herunder den modige casting af den blåøjede førsteelsker Henry Fonda i rollen som hensynsløs skurk. Leone konstruerede filmens historie sammen med Dario Argento og Bernardo Bertolucci, efter at de tre havde gennemset utallige Hollywood-westerns. ’Vestens hårde halse’ er en filmskole i sig selv,” har Quentin Tarantino udtalt.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

Juni

MIG OG ANNIE

Tirsdag 4. juni kl. 18:15

Alvy Singer (Woody Allen) er en succesrig jødisk komiker med et pessimistisk syn på tilværelsen: ”Livet er en blanding af det forfærdelige og det elendige”. Hans ven og manager introducerer ham for den smukke Annie Hall (Diane Keaton). De indleder et stormfuldt, men noget nervøst kærlighedsforhold. Underfundige vittigheder om længsel, død, sex og meningen med livet går hånd i hånd filmen igennem og sikrede den fire Oscar-statuetter: Bedste film, bedste instruktør, bedste originalmanuskript og bedste kvindelige hovedrolle.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

EL TOPO

Tirsdag 4. juni kl. 20:30

’El Topo’ er indbegrebet af Midnight Movie og Alejandros Jodorowskys helt store gennembrud. En psykedelisk, mytologisk western om en gunfighter, der efterlader sin søn i et kloster, og som for kærligheden til en kvinde accepterer at duellere mod ørkenens fire ubesejrede mestre. Revolvermanden overvinder på forunderlig vis dem alle, men bliver skudt af sin udkårne og vågner genfødt årtier senere i en underjordisk bjerghule hos en flok dværge og vanskabninger – resultatet af gennemgående incest i den amoralske by neden for bjerget. Den fremmede tilbedes som en gud af krøblingerne, men han overbeviser dem om, at han er menneske og lover at hjælpe dem med at grave en tunnel ud i lyset.

Filmen vises med danske undertekster.

 

AS TEARS GO BY

Tirsdag 11. juni kl. 18:15

Filmformidler Henrik Rytter introducerer filmen
Wong Kar-wai debuterede med dette melodrama med inspiration fra Martin Scorseses ’Mean Streets’. Filmen fik premiere i Cannes og markerede, at et nyt instruktørtalent med en helt unik visuel stil var på vej. Ah Wah (Andy Lau) er triademedlem, men han er lavt placeret i hierarkiet og splittet mellem sine forpligtelser over for sin kusine og sin lillebror, som konstant er i konflikt med gangsterne omkring ham. Da Wah møder kærligheden, bliver hans loyalitet over for syndikatet alvor sat på prøve. Det er ikke sådan bare lige at ryste sin kriminelle arv af sig.

Filmen vises med engelske undertekster.

DAGENS SKØNHED

Tirsdag 18. juni kl. 18:15

‘Dagens skønhed’ er en gennemført surrealistisk fortælling pakket ind i pikante erotiske bordel-omgivelser. Det er historien om den smukke lægefrue Séverine (Catherine Deneuve), der ikke tilfredsstilles af sin mand, og derfor indleder et dobbeltliv som deltidsprostitueret. Men som tiden går, får Séverine svært ved at holde de to verdener adskilt, og grænsen mellem virkelighed og drøm bliver flydende. Den gennemførte 60'er-æstetik har kostume-bidrag af Yves St. Laurent. Filmen vandt Guldløven i Venedig.

Filmen vises med engelske undertekster.

 

DO THE RIGHT THING

Tirsdag 18. juni kl. 20:30

Spike Lee fik sit gennembrud med den højspændte og funky ’Do the Right Thing’, der sætter en fed streg under racismens spændinger, som de udspiller sig på årets varmeste dag i Brooklyn anno 1989. Skildringen foregreb det virkelige livs febrile forhold mellem afroamerikanere og politiet i USA – og mestrer den svære kunst at balancere højdramatisk racerelateret stof med tværsikker ironi og humor.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

DØDENS GAB

Tirsdag 25. juni kl. 18:15

Steven Spielbergs ’Dødens gab’ (’Jaws’) er en af filmhistoriens helt store klassikere. En ung kvinde forsvinder på en natlig svømmetur. Myndighederne forsøger at bortforklare ulykken af politiske grunde, men hajen kan ikke fejes ind under det bureaukratiske gulvtæppe. Og så starter terroren. Filmen er bygget op omkring en konstant frygt for et væsen, som ikke vises før det endelige klimaks – og da er tilskuerens nerver blevet slidt protontynde i to frygtindgydende timer. Steven Spielbergs Hitchcock‘ske haj-thriller modtog tre Oscars – blandt andet for Verna Fields nervepirrende klipning og John Williams’ faretruende musik – og gjorde Spielberg til kongen af Hollywood i en alder af bare 28 år.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

"Et Cinematek er en biograf, der beriger filmkulturen ved at holde filmhistorien i live for forskere, filmskabere og offentligheden gennem visning af historiske film og filmkulturelle værker, som ellers ikke ville finde vej til et filmlærred. Cinemateket er for filmen, hvad biblioteket er for bøgerne og kunstmuseet for billedkunsten."

Det Danske Filminstitut.